Ansamblul comemorativ


Categorie: Altele
Perioada: 1682, capela cca. 1845
Importanta: A
Cod LMI: GR-IV-a-A-15120
Adresa: Pe DN 5 , vis a vis de biserică
Localitate: sat CRUCEA DE PIATRĂ; comuna CĂLUGĂRENI
Judet: Giurgiu
Regiune: Muntenia

Imagini

Ansamblul comemorativ

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jul-2009

Monumentul de la Calugareni, pavilionul cu cruce, aflat la jumatatea drumului Bucuresti-Giurgiu, langa apa Neajlovului, a fost ridicat in 1682 de domnitorul Serban Cantacuzino, in amintirea faptei de arme din 1595, a "sugrumarii in aceasta stramtoare a ostilor Marelui Vizir Sinan de Mihai Viteazul", dupa cum consemneaza N. Iorga.
Pavilionul de forma octogonala, cu peretii strapunsi de arcade in plin centru, este acoperit cu o cupola sferica, constructia lui fiind din caramida.
In mijlocul pavilionului, intr-un caus de piatra, sta crucea de 5,70 m inaltime, cu o ampla inscriptie sculptata in relief si o decoratie de arabescuri pe fetele laterale. Executata din piatra de calcar, cu bratele de 68 / 43 cm, crucea prezinta urme de uzura in special la partea inferioara. Textul partial distrus, pomeneste despre construirea unui pod important in apropiere, peste apa Neajlovului, de catre domnitorul Serban Cantacuzino, in 1684.
Pavilionul a fost reparat in secolul al XIX-lea, in timpul domniei lui Bibescu Voda, dandu-i-se o infatisare neoclasica, dupa curentul la moda in acea vreme. Cu acest prilej este posibil sa se fi asezat in varful cupolei, vulturul de metal cu cruce in cioc si sulita in gheare, stema Tarii Romanesti, ce se mai vede si astazi stand pe o sfera, cu aripile desfasurate.
Ansamblul a fost restaurat in 1965 sub supravegherea Comisiei Monumentelor Istorice.
( dupa "Monumente Istorice - Studii si lucrari de restaurare" Editura Tehnica, Bucuresti 1969)